Vrste sijalk – LED sijalke, halogenske, varčne, fluorescenčne

Vrste sijalk - LED sijalke, halogenske, varčne, fluorescenčne

Vrste sijalk - LED sijalke, halogenske, varčne, fluorescenčne

Na trgu je na voljo več tipov sijalk. V zadnjem času se najpogosteje uporabljajo LED sijalke, ostale vrste sijalk, ki smo jih pogosto uporabljali v preteklosti gredo počasi v pozabo.

LED sijalke

LED sijalke imajo zelo dolgo delovno življenjsko dobo 30.000 ur ali več. Lahko jo imate prižgano 8ur na dan in jo boste lahko uporabljali več kot 20 let. V primerjavi z klasičnimi sijalkami LED sijalke prihranijo tudi do 80% električne energije. LED sijalke pretvorijo večino električne energije v svetlobo in na ta način pridemo do velikih prihrankov električne energije. LED sijalke so tudi ekološko prijazne saj ne vsebujejo strupenih kemikalij kot običajne fluorescentne sijalke. Pri klasičnih sijalkah se večina električne energije pretvori v toploto zaradi tega je sijalka vroča in zelo potratna z nizkim izkoristkom. LED sijalke so izdelane so iz trpežnih sestavnih delov, odporne proti udarcem, zunanjim vplivom in vibracijam, lahko jih v celoti recikliramo. LED osvetlitev proizvaja malo infrardeče svetlobe, je skoraj brez UV emisij. Primerne so za materiale in izdelke, ki so občutljivi na toploto, zato so najbolj zaželena vrsta osvetljave v galerijah, muzejih in podobnih institucijah.
Uporabljamo jih lahko v notranjih kot tudi zunanjih prostorih.

Halogenske sijalke

Halogenske sijalke so izboljšana različica navadnih žarnic z žarilno nitko. Bučka iz kremenčevega stekla obdaja volframovo nitko. Bučka je napolnjena z žlahtnimi plini (kripton, ksenon) in s halogeni (flour, klor, brom…). Elementi, ki so dodani plinom omogočajo nitki da se obnavlja, zato je življenjska doba teh sijalk daljša. Porabijo 25% manj energije kot klasične žarnice njihovo oddajanje toplote je 30% manjše. Žarnice odlikuje širše področje uporabe, manjše dimenzije in svetloba, ki je podobna dnevni.

Fluorescenčne sijalke (neonke)

Fluorescenčne sijalke so revolucionarna novost, svetlobe ne oddajajo z žarčenjem ampak s sevanjem. Svetlobni izkoristek je 5-krat boljši od klasičnih žarnic, življenjska doba je pa kar 10-krat daljša. Z večjo porabo električne energije za sevanje se bistveno manj greje. Uporabna je za večino svetilk, saj je navoj žarnic enak kot pri klasičnih žarnicah.

Varčne sijalke

Varčna sijalka porabi manj energije kot običajna svetilka, ima daljšo življenjsko dobo in polovico energije pret vori v svetlobo. Ima prednosti kot so, nizka poraba energije, manjša toplotna izguba, manjši štroški in daljša življenska doba. S pritiskom na stikalo tok elektronov vzbudi pare živega srebra, ki oddajajo nevidno UV svetlobo (brez živega srebra sijalka ne bi delovala). Slabosti varčnih sijalk so elektromagnetno polje z zgornjim valovanjem, popuščanje svetlobnega učinka, slaba umetna svetloba, cena in ekološka kritična proizvodnja migetajoče frekvence, živo srebro (Hg).

Klasična sijalka

Klasične žarnice se še vedno pogosto uporabljajo v stanovanjskih objektih. Za njih je značilna nizka cena, enostavna montaža, enostavna regulacija svetlobnega toka in temperaturna neobčutljivost. Te sijalke so neekonomične. Sijalke porabijo 10% vse energije za svetlobo in 90% za toploto. Klasične žarnice v prihodnosti ne bodo več uporabne saj bodo v EU uporabne samo LED sijalke.

LED sijalke

LED Light Green ECO

LED Light Green ECO

LED sijalke

LED sijalke

LED sijalke

LED sijalke

LED sijalke

LED sijalke