Kako ločimo med dobrimi in slabimi LED svetilkami?

1. Material za hladilna telesa “Heat sink” ?

Največjo nevarnost LED svetilkam predstavlja previsoka temperatura. Posebno vlogo pri tem igrajo dobra hladilna telesa z dobrim materialom in z dobrim dizajnom samega hladilnega telesa. Z dobrim hladilnim telesom ustrezno zaščitimo LED svetilko in ji tudi podaljšamo življenjsko dobo. Aluminij je zelo razširjen material pri uporabi v hladilnih telesih.

2. Uporabljeni čipi v LED svetilkah

Uporabljen čip predstavlja osrednji in najpomembnejši del LED svetilke. Proizvajalci ponujajo različne vrste garancij na čipe.

3. Uporabljen napajalnik “Driver”

Nekateri proizvajalci ponujajo LED svetilke brez napajalnikov. V primerjavi z ostalimi elementi LED svetilk predstavlja napajalnik krajšo življenjsko dobo. Za primerjavo: življenjska doba LED čipov je v rangu med 50.000 – 100.000 ur, medtem ko dosega življenjska doba LED napajalnikov med 2.000 – 50.000 ur.

Pomemben element pri napajalniku je uporabljen material in dizajn napajalnika, kar vpliva na življenjsko dobo napajalnika.

4. Svetlobni izkoristek

Večji je svetlobni izkoristek LED svetilke večje je svetlost svetilke. Kar pomeni, da rabimo manj moči in s tem prihranimo več energije.

5. Izkoristek napajalnika

Učinkovitost napajalnika pomeni porabo moči napajalnika. Večja učinkovitost pomeni manj moči, ki jo napajalnik porabi zase in več izhodne moči za svetilke.

6. Oznaka PF

Visok PF pomeni, da sta tako napajlnik kot tudi elektronsko vezje dobro konstruirana. Kar pomeni dolgo življenjsko dobo za LED svetilke.

7. Certifikati, potrdilo o skladnosti

Brez ustreznih certifikatov in varnostnih potrdil LED svetilke ne moremo uporabljati. LED svetilke morajo ustrezati vsem predpisanim standardom v posamezni državi. Kvaliteta LED svetilk se izkazuje z certifikati.

8. Garancija

Garancijska doba je ključen element LED svetilk. Garancijska doba je od 2 – 5 let. Proizvajalci svojo kvaliteto svetilk potrjujejo z garancijsko dobo.